Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Paluszki chlebowe z czarnym pieprzem, parmezanem i anchois

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paluszki chlebowe z nadzieniem z rozmarynu, suszonych pomidorów oraz tartego parmezanu, to świetna chrupiąca przystawka.

Paluszki chlebowe z czarnym pieprzem, parmezanem i anchois

Składniki:

Paluszki chlebowe z czarnym pieprzem, parmezanem i anchois

Ciasto

Nadzienie

  • 4 łyżki stołowe posiekanego anchois
  • szklanka pesto z suszonych na słońcu pomidorów
  • łyżka stołowa świeżego, posiekanego rozmarynu
  • szklanka tartego parmezanu
  • 2 łyżki stołowe czarnego pieprzu
  • ziarenka maku

Sposób przygotowania:

Paluszki chlebowe z czarnym pieprzem, parmezanem i anchois
1.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do miksera z hakiem do ciasta wrzuć mąkę, sól, drożdże i cukier. Wymieszaj po czym dodaj wody i zmiksuj. Jak ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodaj łyżkę oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszaj.

2.Wrzuć ciasto do dużej miski i nasmaruj z góry oliwą. Zakryj folią śniadaniową i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3.Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj. Posmaruj z góry pesto z pomidorów, posyp czarnym pieprzem, anchois i połową rozmarynu. Teraz posyp startym parmezanem i dodaj resztę rozmarynu.

4.Złóż ciasto na pół tak by utworzyło prostokąt a cały farsz był w środku. Odetnij brzegi, w których nie ma nadzienia a resztę potnij w 2,5 centymetrowe paski. Obsyp je nieco mąką i delikatnie skręć. Wyłóż je na blachę do pieczenia posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj nieco wodą i posyp ziarnkami maku.

5.Odstaw je do wyrośnięcia aż będą dwa razy większe. Ułóż je tak by po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz 15-20 minut aż będą złociste i chrupiące. Jest to świetny dodatek do zupy pomidorowej. Można je też podawać z serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, kaparami, oliwkami i skórką z cytryny.