wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Paluszki czosnkowo ryżowe z dipem wios.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Było pyszne! I chcę jeszcze! :)

Paluszki czosnkowo ryżowe z dipem wios.

Składniki:

Paluszki czosnkowo ryżowe z dipem wios.

 

  • PALUSZKI:
  • 300g ryżu białego (3 woreczki)
  • 5-6 ząbków czosnku(można więcej :)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyzki oliwy ze słoiczka -czosnek w oleju z ziołami
  • panierka: mąka, 4 jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • DIP WIOSENNY:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyzka majonezu
  • 0,5 zielonego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • szczypta cukru, soli

Sposób przygotowania:

Paluszki czosnkowo ryżowe z dipem wios.
Na patelni podsmażamy chwilkę rozgnieciony czosnek i oliwę, dodajemy ryż i 2 łyzki oleju, podsmażamy chwilkę.



Całość zalewamy na przemian bulionem i winem, dusimy pod przykryiem do całkowitego wchłonięcia wody. (ryż powinien być lepki). Dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku, odstawiamy do ostygnięcia.



W tym czasie przygotowujemy dip. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać posiekany szczypiorek i koperek, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą, cukrem.



Z ryżu formujemy paluszki, panierujemy dwukrotnie w mące, jajku, bułke tartej, smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez chwilę.



Świetna przekąska, na każdą okazję :) Wyszło mi 25 paluszków.