jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Paluszki francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słona przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem sezamu, maku, ziół lub sera żółtego:)

Paluszki francuskie

Składniki:

Paluszki francuskie

 

  • 25 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • dowolne dodatki: ziarna sezamu, mak, zioła prowansalskie, tarty ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Paluszki francuskie
Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować na cienki płat, który pokroić w dość cienkie paski o szerokości około 1½ cm.
Jajo rozmącić ze szczyptą soli, a następnie pędzelek maczać w jajku i smarować paski ciasta kolejno z jednej i drugiej strony oraz posypywać lub obtaczać w wybranych dodatkach: sezamie, maku, serze czy ziołach.
Następnie każdy pasek skręcić i układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie robiąc odstępy.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 200°C.