Strona główna Paluszki krucho drożdzowe

Paluszki krucho drożdzowe

Krakowianka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2431
Paluszki krucho drożdzowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Paluszki podawać do barszczu


trudność: łatwe
czas:

Paluszki krucho drożdzowe - SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 3 szt żółtka,
  • 2 dag drożdże,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyzki śmietana,
  • mak do posypania,
  • 1 szt białko,
  • 1 łyżeczka cukier

Paluszki krucho drożdzowe - PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem, dodać masło, roztarte drożdże z cukrem, śmietanę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Formować cienkie paluszki, ułożyć na przygotowaną blaszkę, posmarować białkiem, posypać makiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, upiec na złoty kolor.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paluszki krucho drożdzowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Sos czekoladowy Szparagówka z pieprzem Krem rafaello z ciecierzycy
Makaron z boczkiem i żurawiną Fasolka szparagowa z papryką i ciecierzycą Pasta kanapkowa z jaglanki i suszonych pomidorów
Sałatkowy dip z curry Kanapkowa pasta z curry i łososiem Kotlety ryżowe z papryką i serem
Pasta z czerwonej soczewicy  Sałatka z brązowego ryżu z biała kapustą Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane