Strona główna Paluszki krucho drożdzowe

Paluszki krucho drożdzowe

Krakowianka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2431
Paluszki krucho drożdzowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Paluszki podawać do barszczu


trudność: łatwe
czas:

Paluszki krucho drożdzowe - SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 3 szt żółtka,
  • 2 dag drożdże,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyzki śmietana,
  • mak do posypania,
  • 1 szt białko,
  • 1 łyżeczka cukier

Paluszki krucho drożdzowe - PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem, dodać masło, roztarte drożdże z cukrem, śmietanę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Formować cienkie paluszki, ułożyć na przygotowaną blaszkę, posmarować białkiem, posypać makiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, upiec na złoty kolor.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paluszki krucho drożdzowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Surówka z rzeżuchą Kapusta biała z papryką i pieczarkami Pasta z awokado sera żółtego i ziaren
Ziemniaki duszone w śmietanie Surówka obiadowa Surówka z pora i marchewki
Surówka z kapusty  marchewki i kiszonych ogórków Surówka z kapusty pekińskiej  z papryką Surówka z kiszonej kapusty
Czosnkowa pasta z białej fasoli Surówka z kukurydzą wg Zub3ra Twarożek z rzodkiewką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane