Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Paluszki krucho drożdżowe słone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paluszki krucho drożdżowe słone

Paluszki krucho drożdżowe słone

Składniki:

Paluszki krucho drożdżowe słone

 

  • 9 dag drożdży
  • 1/8 l mleka
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 dag mąki
  • 15 dag tłuszczu
  • 1/2 jaja do smarowania ciasta
  • kminek
  • 4 dag tłuszczu
  • 1 dag mąki do formy

Sposób przygotowania:

Paluszki krucho drożdżowe słone
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże dodając łyżeczkę cukru, sól. Mąkę posiekać z tłuszczem, zrobić dołek, wlać drożdże oraz zarobić ciasto jak na pierogi i odłożyć na 15 minut. Paluszki wyrabiać tak o średnicy 1 cm i długości 15 cm, ułożyć na blaszce po parę sztuk. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypując kminkiem. Gdy już wyrosną piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.

Tagi:

ciasto