iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Paluszki serowe w sosie koperkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To lubimy smaczne paluszki, kopytka. Do ciasta dodałam ser twaróg dzięki czemu są bardziej delikatne. Polane smacznym sosem na bazie sosu beszamel z dużą dawką koperku.

Paluszki serowe w sosie koperkowym

Składniki:

Paluszki serowe w sosie koperkowym

 

 

  • 20 dag twarogu

 

 

 

 

 

 

  • 2 pęczki koperku

 

Sposób przygotowania:

Paluszki serowe w sosie koperkowym
Ziemniaki gotujemy odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Przekładamy ziemniaki do miski wyciągamy 1/4 ziemniaków na to miejsce kładziemy mąkę ziemniaczaną . Wbijamy jajko i dodajemy kostkę pokruszonego twarogu. Solimy do smaku.

Wyrabiamy ciasto , dodając trochę mąki pszennej aby ciasto nie kleiło się .

Formujemy wałeczki i kroimy na skos w kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min. Wyciągamy łyżka cedzakową .

Na patelnie dajemy 2 łyżki masła , jak się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy. Wlewamy ok 2 szklanki mleka. Doprawiamy do smaku solą .

Dodajemy z 4 łyżki śmietany 30 % . Mieszamy i dodajemy dużo posiekanego koperku.

Sosem polewamy kopytka.

Tagi:

jajko jajka