majgrz11maja

majgrz11maja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Paluszki ze Skrzydełek z Sosem i Frytami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lubicie maczać co nie co w sosie?

Paluszki ze Skrzydełek z Sosem i Frytami

Składniki:

Paluszki ze Skrzydełek z Sosem i Frytami

 

  • 2kg skrzydełek z kurczaka,
  • 750g frytek .
  • Sos
  • 250g majonezu,
  • 250g śmietany 24%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy (ostrej),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz biały,
  • pieprz cayenne,
  • curry,
  • sól.<.
  • >Marynata kamis do kurczaka,
  • 100g oleju,
  • 1łyżeczka octu winnego,
  • szczypta bazylii.

Sposób przygotowania:

Paluszki ze Skrzydełek z Sosem i Frytami
Ze skrzydełek odcinamy najgrubszą część,(pozostałość możemy wykorzystać do zupy pomidorowej).Paluszki wkładamy w marynatę i odstawiamy na min.3godz.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy paluszki i proponuję 180C ok.50min.Pozostało nam wrzucić fryty na jakieś 15-20min i możemy zacząć sobie maczać. SMACZNEGO!!!