SUPERPRZEPIS

Pampuchy z truskawkami

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pampuchy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Pyszny letni obiad! Puszyste drożdżowe pampuszki z truskawką w środku. Do tego odrobina śmietany i uśmiech na buziach rodziny gwarantowany.

Składniki:

Pampuchy z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Pampuchy z truskawkami
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać rozczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść. Podzielić na około 10 kawałków. Każdy rozpłaszczyć, położyć truskawkę. Ciasto zlepić, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia.

Po tym czasie bułeczki ułożyć w parowarze lub innym urządzeniu (u mnie jest to zwykły durszlak, włożony do dużego garnka z wrzątkiem). Pampuchy parować około 7-8 minut. Podawać ze śmietaną, cukrem i świeżymi truskawkami. 
Pampuchy z truskawkami
z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Pampuchy z truskawkami
ciasto podzielić na 10 kawałków, ułożyć truskawki
Pampuchy z truskawkami
Uformować bułeczki z truskawką w środku, odłożyć do wyrośnięcia
Pampuchy z truskawkami
Pampuszki parować około 7-8 minut w parowarze lub innym urządzeniu