Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pancake with lemon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Ale na taki sposób nie wpadłam i nigdy nie widziałam by ktoś tak jadł. Córka powiedziała mi , że tak jedzą naleśniki Anglicy.

Pancake with lemon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pancake with lemon

 

  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki roztopionego masła
  • masło roztopione do polania ( odstępstwo od oryginalnego przepisu )
  • 1 cytryna
  • cukier puder do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pancake with lemon
Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki z jajkami, mlekiem ,wodą, roztopionymi i ostudzonymi 2 łyżkami masła, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało". Patelnię posmarować resztą masła i mocno rozgrzać. Smażyć naleśniki z jednej i drugiej strony przewracając łopatką. Usmażone naleśniki zsunąć delikatnie z patelni na talerz. Podawać gorące . Jeść posypując cukrem pudrem i skrapiając sokiem z cytryny. Potem złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Ponownie skropić sokiem i posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo podaję osobno roztopione ciepłe masło do polania naleśników by takie z sokiem cytrynowym i cukrem są dla mnie za suche.
Pancake with lemon
Przygotować ciasto naleśnikowe i odstawic je by odpoczęło
Pancake with lemon
Natłuścić patelnię do naleśników i welewać porcję ciasta - usmażyc naleśnik z obu stron
Pancake with lemon
Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie z patelni
Pancake with lemon
Gorący naleśnik skrapiać sokiem z cytryny-posypac cukrem i polać odrobiną stopionego masła

Tagi:

jajko jajka