sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Pancakes dyniowe na kefirze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki- tradycyjne śniadanie rodem w USA. Są puszyste, lekkie i smaczne. Dodatek dyniowego pure nadaje im intensywnego koloru i dodatkowych walorów odżywczych.

Pancakes dyniowe na kefirze

Składniki:

Pancakes dyniowe na kefirze

Składniki

  • 400 g kefiru
  • ok. 1,5 szkl mąki
  • 2-3 łyżki pure z dyni
  • 1 łyżka cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pancakes dyniowe na kefirze
1. Do blendera wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy pure z dyni. Wsypujemy cukier, sól i wanilię. 
2. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, najlepiej z połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste.

3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 

4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki. 

5. W razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach. Będą wtedy grubsze i puszyste. 

6. Możemy także usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes.

 7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Tagi:

dynia placki