Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Panga na parze w sosie z pomidorowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i rozkruszone papryczki, chwilę

Panga na parze w sosie z pomidorowym

Składniki:

Panga na parze w sosie z pomidorowym

 

  • 4 mrożone filety z pangi
  • sok z 1 cytryny
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • pęczek świeżej bazylii
  • suszone papryczki pepperoncino lub chili
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Panga na parze w sosie z pomidorowym
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i rozkruszone papryczki, chwilę dusić, uważając, by czosnek się nie zrumienił. Wlać wino, gotować na mocnym ogniu, gdy połowa płynu odparuje, dodać przekrojone na pół pomidorki, gotować dalej, gdy prawie cały płyn wyparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać listki bazylii. W międzyczasie przygotować rybę: zamrożone filety włożyć do urządzenia do gotowania na parze i rozmrozić (10 min), następnie skropić sokiem z cytryny i gotować na parze przez 5 min (program ryby, 100 st. C). Ugotowane filety przełożyć na półmisek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem, podawać.

Tagi:

pomidory