Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna i dietetyczna potrawa. Panga na parze z warzywami, polana delikatnym koperkowym sosem.

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym

 

  • 1 duży filet Pangi ( Tilapii lub innej podobnej ryby)
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • 1 mała marchewka
  • kawałek cienkiej cukinii
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ( pełna ) mąki
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki kopru
  • gałązka lubczyku ( może być suszony lub mrożony)

 

Sposób przygotowania:

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Rybę rozmrozić ( bo raczej w takiej formie się ją kupuje ). Zlać płyn. Umyć. Ułożyć w pojemniku i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Zamknąć pojemnik i odstawić na 30 minut .

Obrać marchew- umyć. Pokroić w bardzo cienkie słupki. Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.

Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny. Przeciąć filet wzdłuż na połówki. Posolić i posypać pieprzem. Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii. Zwinąć rybę w ruloniki i spiąć wykałaczkami. Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła. Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .

Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii. W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku. Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.

W tym czasie zrobić sos koperkowy ( roztopić masło, wsypać koperek , chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać , rozprowadzić bulionem i śmietanką, doprawić sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru).

Wyjąć ruloniki rybne z garnka. Rozwinąć z folii nad miseczką ( sok i masło wlać potem do sosu koperkowego). Usunąć wykałaczki. Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.



* Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi. ** I błagam nie dawajcie mi ,, dobrych " rad na temat tego jak to Panga jest szkodliwa i w jakich warunkach żyje - mam na ten temat swoje zdanie i nie zmienię go.
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Filet ryby obłożyć krążkami cebuli i plasterkami cytryny
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Pokrocjoną marchew i cukinię ułożyć na rybie i zwinąć roladki
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
W roladki rybne włożyć kawałki masła- zawinąć w folię spożywczą i gotować na parze
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Przygotować sos koperkowy doprawiony sokiem z cytryny