margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Panga z grillowanymi ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wersja fish and chips :))

Panga z grillowanymi ziemniaczkami

Składniki:

Panga z grillowanymi ziemniaczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Panga z grillowanymi ziemniaczkami
Filety z pangi opłukujemy, skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach ok 15-20 min. Po ostudzeniu kroimy w połówki lub ćwiartki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ziemniaki wykładamy na blachę i smarujemy sosikiem z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki wody i ulubionych przypraw, ja dodałam: bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Wkładamy do piekarnika na grill na ok 15-20 min aż pięknie się zarumienią. W tym czasie przygotujemy rybę. Filety obtaczamy w mące z dodatkiem bułki tartej i wkładamy na gorącą oliwę z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu w ziarnach i ziela angielskiego (ja wrzucam po 2 ziarenka) pieczemy do zarumienienia. Podajemy razem z ziemniakami. Smacznego.