Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Panierowana cukinia na ryżu z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny przepis z najlepszych warzyw sezonowych

Panierowana cukinia na ryżu z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowana cukinia na ryżu z warzywami

 

  • Dla dwóch osób:
  • 4,6 plastrów cukinii (ok 1 cm)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • filiżanka bułki tartej
  • 1 łyżka mieszanki garam masala
  • 100g ryżu
  • 2 filiżanki mieszanki marchewki i groszku (może być mrożona)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • opcjonalnie : mięso z ugotowanych 2 udek kurczaka

Sposób przygotowania:

Panierowana cukinia na ryżu z warzywami
Plastry cukinii przyprawiamy i panierujemy jajkiem oraz bułką tarta wymieszaną z garam masalą. Odkładamy do lodówki. Na suchą rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wrzucamy ryż i podsmażamy ok 3 minuty. Nie pozwalamy mu się spalić! Następnie dodajemy wody i gotujemy ok 10 minut, dolewając ubywającego płynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzę a na końcu mięso z kurczaka. Doprawiamy jeszcze do smaku i dodajemy posiekany koperek. Prużymy kilka minut pod przykryciem do miękkości pilnując, by ryż był stale wilgotny. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy opanierowane plastry cukinii i smażymy na złocisty kolor. Piękny letni zestaw pełen sezonowych smaków. Smacznego!
Panierowana cukinia na ryżu z warzywami
Ryż gotujemy do miękkości z warzywami i siekanym koperkiem.
Panierowana cukinia na ryżu z warzywami
Do ryżowo-warzywnej patelni dodajemy mięso z kurczaka.
Panierowana cukinia na ryżu z warzywami
Plastry cukinii przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Panierowana cukinia na ryżu z warzywami
Do panierki dodajemy łyżkę mieszanki garam masala.