Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny pomysł na odskocznie od zwykłych kotletów schabowych. Jedna roladka to około 470 kcal, 27 g białka, 21 g węglowodanów i 30 g tłuszczy, dlatego polecam podawać ją z jakąś lekką surówką.

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami

Składniki:

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami

 

  • 500 g schabu
  • 200 g pieczarek
  • 80 g czerwonej cebuli (1 mała)
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami

KROK 1

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami
Pieczarki i cebulę wrzucam na rozgrzaną patelnie bez dodatku tłuszczu.

Pieczarki pokroić w talarki, a cebulę w drobną kostkę. Razem poddusić około 5minut, dodać sól, pieprz, łyżeczkę ostrej papryki i pół łyżeczki czosnku.

KROK 2

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami
Rozbite schaby z podsmażonymi pieczarkami z cebulą.

Schab rozbić do podwojenia objętości i oprószyć solą i pieprzem. Na rozbite mięso nałożyć porcję pieczarek z cebulką i zawinąć.

KROK 3

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami
Do rozbełtanego jajka dodaję odrobinę soli, pieprzu i słodką paprykę.

Roladki zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.

KROK 4

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami
Zawijasy smażę do uzyskania złotego koloru.

Zawijasy smażyć na rozgrzanym oleju około 3-4 minuty na każdej stronie.

KROK 5

Panierowane schabowe zawijasy z pieczarkami

Gotową roladkę podawać na ciepło z lekką sałatką. Smacznego :)


Tagi:

schab mięso