agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

panierowany węgorz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

panierowany węgorz ,,,,,,

panierowany węgorz

Składniki:

panierowany węgorz

 

  • 1 kg węgorz,
  • Sól,
  • 1 sztuka jajko,
  • 2 łyżki mąka,
  • 2 łyżki bułka tarta,
  • 2 łyżki tłuszcz do smażenia,
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

panierowany węgorz
Z węgorza ściągnąć skórę, wypatroszyć, opłukać, pokroić na kawałki, posolić. Jajko rozbić. Rybę obtoczyć w mące jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kawałki ryby, smażyć na mocnym ogniu z obu stron, nakryć pokrywką, dosmażyć na małym ogniu przez 10 minut. Posypać siekaną natką pietruszki.