akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Panini- włoskie bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Panini- czyli włoskie, małe, kwadratowe bułeczki. Puszyste, delikatne, naprawdę pyszne. Serdecznie polecam!

Panini- włoskie bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panini- włoskie bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Panini- włoskie bułeczki
Zaczyn: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przelać do naczynia wysmarowanego oliwą, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem, dodając pod koniec zaczyn (ciasto powinno być elastyczne i jednolite) Umieścić je w misce wysmarowanej oliwą i przykryć folią. Pozostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować uderzając pięścią. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2,5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 5-10 minut do odpoczęcia. Następnie pokroić w kratkę. aby otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 - 30 minut (powinny wyglądać jak małe poduszeczki). Wyrośnięte bułeczki piec w najwyższej temperaturze piekarnika(u mnie 250st.C) z parą przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: What's cooking?)
Panini- włoskie bułeczki
Uformowane bułeczki przed pieczeniem.
Panini- włoskie bułeczki
Pieczenie włoskich bułeczek drożdżowych.
Panini- włoskie bułeczki
Upieczone włoskie bułeczki drożdżowe.