Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Panna cotta bananowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczny aksamitny deser rodem ze słonecznej Italii - śmietnie sprawdza się w upalne dni, podany wprost z lodówki.

Panna cotta bananowa

Składniki:

Panna cotta bananowa

 

  • 2 szkl. słodkiej śmietanki 18%
  • 5 łyżek mleka
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • bananowy dodatek do mleka (w proszku)
  • dojrzały słodki banan

Sposób przygotowania:

Panna cotta bananowa
Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i odstawić do spęcznienia.

Śmietankę przelać do rondelka i rozgrzać - wsypać cukier waniliowy, dodać spęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać do smaku bananowego dodatku do mleka i ew. dosłodzić cukrem pudrem. Należy pamiętać, że na zimno deser bedzie znacznie mniej słodki!

Śmietankę przelać do przygotowanych salaterek albo pucharków i odstawić do stężenia.

Przed podaniem przybrać plasterkami banana.