marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Panna cotta czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Panna cotta, to jeden z wielu włoskich deserów,który od dawna króluje, na polskich stołach. Można go podawać z różnymi dodatkami od owoców leśnych po bakalie i czekoladę.

Panna cotta czekoladowa

Składniki:

Panna cotta czekoladowa

 

  • 200 ml.kremówki,
  • szklanka mleka,
  • 50 g.cukru brązowego,
  • laska wanilii,
  • 4 łyżki sproszkowanej czekolady,
  • 2-3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Panna cotta czekoladowa
Żelatynę namoczyć w szklance z odrobiną zimnej wody. Mle- -ko wlać do rondelka z dodatkiem rdzenia wybranego z laski wanilii. Pogotować z 10 min. na lekko zwiększonym ogniu, ciągle mieszając dodawać kolejno cukier,śmietankę i cztery łyżki sproszkowanej czekolady. Zamieszać i zestawić naczynie na bok i wystudzić masę. Dodać do wystudzonej masy spęczniałą żelatynę, wymieszać i wlewać masę do kokilek lub filiżanek. Wstawić do lodówki na 1,5 godz. Po wyjęciu zanurzyć filiżanki w gorącej wodzie, a potem obrócić do góry dnem na osobne talerzyki, na których będzie podany deser. Oprószyć każdy deser łyżeczką brązowego cukru i podawać.

Tagi:

czekolada