monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Panna cotta w kieliszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oto moja pierwsza panna cotta ale na pewno nie ostatnia:) zapraszam na pyszne smaki:)

Panna cotta w kieliszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta w kieliszku

 

  • 200 g mrożonych owoców leśnych
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • 120 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki świeżych borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Panna cotta w kieliszku
Do rondelka przełożyć owoce ( nie rozmrażać), dodać cukier oraz ekstrakt cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż owoce się lekko rozgotują. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Odłożyć do ostygnięcia. Żelatynę dobrze rozpuścić w wrzącej wodzie. Do rondelka wlać śmietanę oraz mleko. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz przetarte owoce. Delikatnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie odłożyć do lodówki i co jakiś czas mieszać. Gdy masa zacznie tężeć przelać ją do kieliszków i zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem: Do miski przelać śmietanę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Nałożyć po 1,5 łyżki na kieliszka i udekorować borówkami. Podawać. Smacznego!
Panna cotta w kieliszku
owoce zasypać cukrem i gotować aż lekko się rozgotują
Panna cotta w kieliszku
owoce zmiksować a następnie przetrzeć przez sito
Panna cotta w kieliszku
do zagotowanego mleka ze śmietaną dodać przetarte owoce
Panna cotta w kieliszku
wymieszać wszystkie składniki i zostawić do ostygniecia