WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Panna cotta z manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, zdrowy i pomysłowy deser z kaszy manny na mleku. Można podawać z ulubionymi sosami i owocami.

Panna cotta z manny  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta z manny

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z manny
W garnku podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy kilka minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Następnie dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Gdy kasza będzie odpowiednio gęsta, wyłączamy, przelewamy do miseczek lub silikonowych pojemniczków i studzimy. Zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż będą mocno schłodzone. Przed podaniem wyjmujemy z pojemniczków i układamy na talerzykach do góry dnem. Polewamy sosem malinowym.
Panna cotta z manny
Do wysokiego garnka wlewamy mleko, najlepiej dość tłuste.
Panna cotta z manny
Do mleka dodajemy szaszę i cukier. Gotujemy do odpowiedniej gęstości.
Panna cotta z manny
Ugotowaną na gęsto kaszę przelewamy do miseczek o ładnym dnie.
Panna cotta z manny
Po dłuższym chłodzeniu w lodówce, kasza ładnie odstaje od pojemnika.