agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Panna Cotta z musem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały deser który pochodzi z Włoch, a który skradł moje podniebienie w Tunezji . Uwielbiam go :)

Panna Cotta z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna Cotta z musem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Panna Cotta z musem truskawkowym
Żelatynę rozpuścić z zimną wodą. Z laski wanilii wydłubać ziarenka i razem z mlekiem dodać do garnuszka. Chwilkę pogotować. Śmietanę i cukier dodać do garnka. Wszystko razem zagotować. Dodać żelatynę i mieszając chwilę gotować. Masę wylewać do filiżanek. Pozostawić aż wystygnie. Wtedy włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Następnie filiżanki zanurzyć w gorącej wodzie dzięki temu z łatwością wypłyną nam z filiżanki na talerzyk. Zrobić mus truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem.
Panna Cotta z musem truskawkowym
Mleko razem z wanilią podgrzać w garnuszku
Panna Cotta z musem truskawkowym
dodać śmietanę i cukier, wszystko razem gotować
Panna Cotta z musem truskawkowym
Do musu można dodać również galaretkę truskawkową i razem wymieszać
Panna Cotta z musem truskawkowym
Białą masę przelać do filiżanek i pozostawić aż zastygnie.