katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Panna cotta z musem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Słynny włoski deser panna cotta z musem truskawkowym.

Panna cotta z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta z musem truskawkowym

 

  • 425ml śmietany kremówki,
  • 75 ml mleka,
  • 40g cukru (lub więcej do smaku),
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • (zamiast cukru można użyć laskę wanilii lub ekstrakt z wanilii, ale ja nie miałam)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody,
  • (mus truskawkowy)
  • 400g truskawek (lub inne owoce)
  • cukier do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z musem truskawkowym
Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę poczekaj by napęczniała i wymieszać do jej rozpuszczenia. Do garnka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i cukier wanilinowy (jeżeli używamy laskę wanilii, to można pominąć cukier waniliowy - z laski wanilii usunąć nasionka i dodać do garnka). Podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia cukru. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika. Do zagotowanej śmietanki dodać wciąż ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie. Przygotować foremki (ja użyłam filiżanek), przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez minimum 4 godziny w lodówce. Aby wyjąć panna cottę z pojemniczków (filiżanek), należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować za pomocą blendera, dodać cukier do smaku (kilka truskawek można odłożyć do ozdoby). Panna cottę podawać z musem truskawkowym.
Panna cotta z musem truskawkowym
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, i wymieszać.
Panna cotta z musem truskawkowym
Śmietanę i mleko wlać do garnuszka, dodać cukier i podgrzać.
Panna cotta z musem truskawkowym
Zagotowaną śmietankę wlać do filiżanek, przykryć folią i schłodzić
Panna cotta z musem truskawkowym
truskawki umyć i obrać z szypułek, zmiksować za pomocą blendera.