SUPERPRZEPIS

Panna cotta waniliowa z bakaliami i sosem toffi

  • 3
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Panna cotta waniliowa z  bakaliami  i sosem toffi Więcej zdjęć (5)

A teraz mój eksperyment Panna Cotta waniliowa z prażonymi bakaliami z czekoladą toffi. Deser pyszny.

Składniki:

Panna cotta waniliowa z bakaliami i sosem toffi

 

 

  • 500ml śmietanki kremówki 30%

 

  • 500 ml pełnego mleka

 

  • 160 g cukru
  • Dodatkowo:
  • dżem agrest kiwi

 

  • Sos z bakaliami:

 

  • czekolada toffi 200 gram

 

 

 

 

  • rodzynki 100 gram

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta waniliowa z bakaliami i sosem toffi
Panna Cotta: 1.Żelatynę zalałam chłodną wodą tak 4 łyżki starczy odstawiłam na 15 minut. 2. Laski wanilii przepołowiłam wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobałam ziarenka. 3.Do garnka wlałam śmietanę i mleko, dodałam cukier, ziarenka wanilii . 4.Mieszałam aż cukier się rozpuści . 5. Żelatynę podgrzałam w mikrofali rozpuściła się i dodałam ja teraz do masy chwilkę mieszałam . 6.Przelałam do 5 pucharków i zostawiłam do ostudzenia kiedy ostygły przykryłam folia aby nie przeszły mi niczym i wstawiłam do lodówki na 4 godziny . Sos z bakaliami : 1. Orzechy, rodzynki i migdały wkładamy na patelnie lekko prażymy je. 2. Dodajemy czekoladę i mleko i mieszamy, czekolada się rozpuszcza miesza się z mlekiem i bakaliami tak powstaje sos toffi . 3. Dżem agrest kiwi łyżeczką nakładam na ostudzoną zastygłą panna cotte tak aby tylko zakryć , teraz nakładam łyżeczka bakalie w sosie toffi. 4. Deser wyszedł przepyszny , nie jest przesłodzony i smakuje genialnie .
Panna cotta waniliowa z  bakaliami  i sosem toffi
. Orzechy, rodzynki i migdały wkładamy na patelnie lekko prażymy je. Dodajemy czekoladę i mleko i mieszamy, czekolada się rozpuszcza miesza się z mlekiem i bakaliami tak powstaje sos toffi .
Panna cotta waniliowa z  bakaliami  i sosem toffi
Do garnka wlałam śmietanę i mleko, dodałam cukier, ziarenka wanilii . Mieszałam aż cukier się rozpuści . Żelatynę podgrzałam w mikrofali rozpuściła się i dodałam ja teraz do masy chwilkę mieszałam .
Panna cotta waniliowa z  bakaliami  i sosem toffi
Przelałam do 5 pucharków i zostawiłam do ostudzenia kiedy ostygły przykryłam folia aby nie przeszły mi niczym i wstawiłam do lodówki na 4 godziny .
Panna cotta waniliowa z  bakaliami  i sosem toffi
Dżem agrest kiwi łyżeczką nakładam na ostudzoną zastygłą panna cotte tak aby tylko zakryć , teraz nakładam łyżeczka bakalie w sosie toffi.