Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Panzanella - włoska sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna sałatka z pomidorami i domową ciabattą

Panzanella - włoska sałatka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panzanella - włoska sałatka

 

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • 2 kromki chleba (użyłam domowej ciabatty)
  • Mała biała cebulka
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można użyć świeżej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Panzanella - włoska sałatka
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w duża kostkę. Wrzucić do miski. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pomidorów. Warzywa wymieszać, polać oliwą i octem, posypać solą i pieprzem do smaku, posypać bazylią i ponownie wymieszać. Odstawić. Z chleba odkroić skórki, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Ostudzić. Sałatę umyć, porwać i wrzucić do 2 miseczek. Na to wyłożyć pomidory z sokiem. Tuż przed podaniem sałatkę posypać grzankami i lekko przemieszać. Najlepiej smakuje gdy grzanki nasiąkną oliwą i sokiem z pomidorów
Panzanella - włoska sałatka
Pomidory sparzyć obrać ze skórki Miąższ pokroić w duża kostkę Wrzucić do miski Cebulkę obrać pokroić w drobną kostkę Dodać do pomidorów
Panzanella - włoska sałatka
Warzywa wymieszać polać oliwą i octem posypać solą i pieprzem do smaku posypać bazylią i ponownie wymieszać Odstawić
Panzanella - włoska sałatka
Z chleba odkroić skórki miąższ pokroić w kostkę wrzucić na patelnię i zrumienić Ostudzić Sałatę umyć porwać i wrzucić do 2 miseczek Na to wyłożyć pomidory z sokiem