JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Papara - kuchnia turecka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzanki z sosem mięsnym, oraz dodatkami.

Papara - kuchnia turecka

Składniki:

Papara - kuchnia turecka

 

  • Składniki (1 - 2 porcje):
  • mielonego mięsa – powinno być wołowe, ale można zastąpić mieloną wieprzowiną, mięsem drobiowym, lub dowolnym rodzajem.
  • 2) 1 większa bułka, lub 2 – 3 kromki jasnego pieczywa, najlepiej trochę czerstwego;
  • 3) 1 mała cebula, posiekana;
  • 4) 1 – 2 rozdrobnione ząbki czosnku;
  • 5) 2 średnie pomidory (obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne);
  • 6) 1 łyżka (15ml) koncentratu pomidorowego;
  • 7) 1 jajko ugotowane na twardo;
  • 8) sól, pieprz do smaku;
  • 9) ½ + ½ łyżki oliwy z oliwek, oleju, lub masła;

 

  • >< Składniki Sosu Paprykowego:
  • 1) 1 ½ łyżki masła (1 łyżka = 15ml);
  • 2) ½ łyżeczki łagodnej papryki w proszku (1łyżeczka = 5ml);
  • 3) szczypta ostrej papryki (opcjonalne);

 

  • >< Składniki Sosu Jogurtowego:
  • 1) ½ szkl. naturalnego jogurtu o temperaturze pokojowej (1 szkl. = 250ml);
  • 2) 1 – 2 ząbki czosnku;
  • 3) szczypta soli;

 

Sposób przygotowania:

Papara - kuchnia turecka
<> Preparacja:

I.Przygotować sos jogurtowy: - Czosnek posiekać bardzo drobno wraz ze szczyptą soli, dodać do jogurtu i wymieszać;

II.Przygotować grzanki - te można przygotować nawet kilka godzin wcześniej: - Pieczywo pokroić w 2 – 3 cm kostkę; Następnie umieścić na blaszce piekarnika i wstawić do nagrzanego piekarnika (180* C - dolna i górna grzałka, jeśli możliwe)) na około 15 minut; Dla polepszenia smaku przed pieczeniem można je skropić ½ łyżki oliwy z oliwek, lub roztopionym masłem; * Inną opcją jest prażenie grzanek na patelni, z dodatkiem tłuszczu, lub bez; Ogień powinien być raczej mały i trzeba pamiętać o odwracaniu grzanek od czasu do czasu, aż uzyskamy rumiany kolor na przynajmniej 2 stronach;

III.Przygotować mięso: - W patelni na średnim ogniu rozgrzać ½ łyżki oliwy, masła, lub oleju; Dodać mielone mięso, cebulę czosnek, szczyptę soli i pieprzu; Mieszając smażyć około 5 minut;

- Następnie dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć kolejne 3 – 4 minuty; Ważne jest, aby nadmiernie nie redukować powstałego sosu. Nie może on jednak być zbyt wodnisty, gdyż wtedy nie skomponuje się prawidłowo z resztą składników;



<> Składanie dania.

- Grzanki ułożyć na talerzu, polać sosem jogurtowym, a następnie sosem mięsnym;

- Na mniejszej patelni roztopić masło; Dodać paprykę + opcjonalną ostrą paprykę i wymieszać; Gdy tylko masło zacznie się pienić polać nim przygotowane na talerzu danie, dodać ugotowane jajko.

Smacznego:)

J.S.