Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne danie na bazie makaronu, z dodatkiem bakłażana i pieczarek. Posypane startym parmezanem.

Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami

 

  • makaron papardelle 150 gram
  • bakłażan 1/2 szt
  • cebula 1 mała szt
  • przecier pomidorowy 2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieczarki 120 gram
  • papryka słodka mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli. Dusimy do momentu, aż puszczą sok.

Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy kilka minut.

Dodajemy makaron, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli.
Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami
Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy przez około 2-3 minuty.
Pappardelle z bakłażanem i pieczarkami
Dodajemy makaron, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.