madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodatek szpinaku sprawia że danie nabiera zupełnie innego charakteru. Nawet Ci którzy nie lubią szpinaku zjadają to proste danie z uśmiechem na ustach :)

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie makaronu pappardelle

Sposób przygotowania:

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w paseczki.Przyprawiamy do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do momentu aż się ładnie zarumieni , wtedy dodajemy umyty i osuszony szpinak z oderwanymi łodyżkami oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy jeszcze chwilkę i wlewamy śmietanę. Całość dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje . Powstałym sosem polewamy makaron. 
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem
Osuszone mięso kurczaka kroimy w paseczki
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem
Szpinak myjemy i osuszamy a także odrywamy łodyzki
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem
Do mięsa dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem
Do garnka wlewamy śmietanę i redukujemy sos