iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Papryka dobrze nadziana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowana papryka to takie jesienne danie które ja bardzo lubię i często kombinuję z farszami, dzisiaj warzywa i mięso, wyszło pysznie.

Papryka dobrze nadziana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka dobrze nadziana

farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchew
  • 1/2 średniego selera ilość porównywalna do marchwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Papryka dobrze nadziana

ETAP 1:

Papryka dobrze nadziana
Warzywa mają być pokrojone w niezbyt dużą kostkę.

Marchew, seler i cebulę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę na patelni podgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.

ETAP 2:

Papryka dobrze nadziana

Dołożyć cukinię pokrojoną w większą kostkę, podsmażyć 2-3 minuty.

ETAP 3:

Papryka dobrze nadziana
Mięso miałam mielone z łopatki wieprzowej.

Mięso mielone dołożyć na patelnie kiedy marchew zmięknie, a cukinia tylko się zeszkli dosypać około 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego oraz niewielką ilość pieprzu czarnego, wcisnąć przez praskę czosnek wymieszać i smażyć mieszając około 10 minut w połowie smażenia dołożyć pomidory razem z sokiem.

ETAP 4:

Papryka dobrze nadziana
Po wymieszaniu farsz doprawić pod swój smak.

Ryż ugotować w osolonej wodzie i na koniec dodać do gotowego farszu razem z posiekaną pietruszką, wymieszać i ewentualnie doprawić.

ETAP 5:

Papryka dobrze nadziana

Paprykę umyć i przekroić na pół, połówki papryki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu w którym będziemy zapiekać, wewnątrz posypać niewielką ilością soli i pieprzu oraz napełnić dość ciasno farszem mięsnym.

Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać paprykę około 15-20 minut. Podawać z sosem pomidorowym.