SUPERPRZEPIS

Papryka faszerowana,

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Papryka faszerowana, Więcej zdjęć (3)

Moja pierwsza faszerowana papryka, wyszła rewelacyjnie!

Składniki:

Papryka faszerowana,

 

  • 2 papryki pomidorowe
  • 20 dag mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
  • 1/2 cebuli cukrówki
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanego cienkiego szczypioru
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana,
Papryki umyłam i osuszyłam. Delikatnie ostrym nożem odcięłam wierzchołki z ogonkiem, od spodu ścięłam z nich gniazda nasienne i nadmiar białego miąższu. Ze środka papryk usunęłam białe błonki i nasiona. Cebulę obrałam, drobno pokroiłam i zeszkliłam na łyżeczce oleju. Mięso mielone dokładnie wymieszałam z zeszkloną cebulą, ryżem i posiekanym szczypiorkiem i natką. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masą napełniłam przygotowane papryki, umieściłam je w naczyniu żaroodpornym, wierzchy przykryłam „czapeczką” z ogonkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Podałam bez żadnego sosu, bo mąż i tak stał przy piekarniku i się ślinił :)))
Papryka faszerowana,
Przygotowane do napełnienia farszem papryki.
Papryka faszerowana,
Papryki gotowe do wstawienia do piekarnika.