Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Papryka faszerowana grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie palce lizać

Papryka faszerowana grzybami

Składniki:

Papryka faszerowana grzybami

 

  • 8 strąków papryki
  • 50 dag grzybów leśnych
  • 15 dag ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana grzybami
Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody. Odcedzić. Grzyby umyć, obgotować, osączyć i drobno posiekać. Wywar zachować. Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Dodać pokrojone chili, grzyby i ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Masą napełniać posmarowane uprzednio oliwą papryki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Podlać wywarem z grzybów. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 25 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.