edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do tej pory nie faszerowałam papryki gotowanym mięsem i zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo farsz okazał się pyszny, a całość przypadła do smaku domownikom.

Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem

 

  • 4 kolorowe papryki średniej wielkości
  • 17 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej (pełna szklanka)
  • 15 dag kurczaka ugotowanego w rosole
  • 7 dag ostrego żółtego sera
  • 1 mała marchewka z rosołu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra sproszkowana papryka

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Mięso i marchewkę pokroić w niedużą kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Kaszę wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Ja dodałam do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu. Paprykę opłukać, osuszyć, ściąć „czapeczkę” od strony ogonka, delikatnie, aby nie uszkodzić ścianek, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, wnętrze oprószyć solą. Papryki wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek się przypiecze. Danie podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup.
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Kaszę wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Ja dodałam do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu.
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Papryki wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Tak prezentowały się papryczki po wyjęciu z piekarnika.