SUPERPRZEPIS

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

  • luna19 luna19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka z kaszą jaglaną.. wyśmienicie smakuje

Składniki:

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

  • 5 małych równych papryk
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 300 g mięsa (łopatka)
  • duża garść posiekanej kolorowej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Zagotować dwie szkl wody z dodatkiem soli i z suszonymi pomidorami, wsypać kaszę i ugotować, Kiedy kasza wciągnie juz cały plyn przykryć garnek i zdjąć z ognia . Pozostawić pod przykryciem. Paprykę oczyścić i wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając przykrywki z korzonkiem do przykrycia. Mięso posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso do smażenia, dodać paprykę drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na plasterki oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć ok 10 min. Kaszę wyłożyć do miski, dodać podsmażone mięso z papryką i czosnkiem, przyprawy do smaku i jajka. Dobrze wymieszać. Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Naczynie okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st. Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem. Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką .

Redakcja poleca: