jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Papryka faszerowana mięsem.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzięki dodaniu do farszu dyni i sosu sojowego jest on wyjątkowo delikatny w smaku.

Papryka faszerowana  mięsem.

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem.

 

  • 1 kg papryki
  • 1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 duża cebula
  • ok. 25 dag miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki starego parmezanu
  • sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku
  • sos sojowy ( 2-3 łyżki)
  • olej do skropienia formy
  • sos pomidorowy i listki pietruszki ( lub bazylii) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem.
Mięso indycze zmiel w maszynce, skrop sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce. Papryki przetnij blisko ogonka tak, by powstały czapeczki, wyczyść z środka nasionka,umyj i osusz.Posiekaj obraną cebulę. Miąższ dyni zetrzyj w łezką. Cebulę zaszklij na maśle, dodaj mięso , przyprawy - przesmaż ok 5 minut, aż mięso straci surowość. Dodaj startą dynię , po kilku minutach do gorącego farszu dodaj kuskus, zestaw z ognia i trzymaj pod przykryciem 5 minut, aż kaszka wpije sok.Gdy przestygnie dodaj ser , wymieszaj, dopraw ostatecznie. Nakładaj farsz do papryczek, przykrywaj czapeczkami - układaj na skropionym olejem półmisku żaroodpornym lub formie do zapiekania. Zapiekaj pod przykryciem ok. 40 minut w srednio nagrzanym piekarniku. Podawaj udekorowane sosem pomidorowym i listkami zieleniny.