kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Papryka faszerowana mięsem i batatami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna, zdrowa propozycja na letni obiad. Aromatyczna papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i wyrazistymi oliwkami.

Papryka faszerowana mięsem i batatami

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i batatami

podstawowe

  • 4 strąki papryki
  • 500g mielonego mięsa indyczego
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • biała cebula
  • sól, czarny pieprz, czerwona papryka, tymianek, oregano, cynamon, kmin rzymski
  • duży batatami
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • szklanka czarnych oliwek
  • 4-5 łyżek ajwaru lub pelatti pomidorowego

 

  • Do podania:
  • rukola/roszponka

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i batatami
Batata myjemy i kroimy na 4 części. Każdą owijamy szczelnie folią aluminiową. Podobnie w folię owijamy duże różyczki kalafiora. Warzywa umieszczamy na blasze piekarnika i pieczemy w 200 stopniach C przez około 30-40 min. Opcjonalnie warzywa możemy ugotować na parze. Batata kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.

Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina cynamonu.

Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe pelatti. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy przygotowane wcześniej bataty i kalafior oraz przekrojone na pół oliwki. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Papryki napełniamy przygotowanym farszem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut.

Serwujemy z dodatkiem rukoli lub roszponki.