kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Papryka faszerowana mięsem i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna i zbilansowana propozycja dla osób dbających o dietę. Mięso indycze, warzywa i kasza... pysznie i zdrowo.

Papryka faszerowana mięsem i kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i kaszą

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i kaszą
Kuskus zalewamy gorącym bulionem ok 1 cm ponad kaszę. Poszatkowaną w kostkę cebulkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek przesmażamy na oleju. Dodajemy mięso i pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, słodką papryką, czarnym pieprzem, majerankiem, lubczykiem i rozmarynem. Gotujemy około 10 minut. Łączymy z kuskusem i dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy górną część i oczyszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem. Pieczemy w 180 stopniach C do miękkości. Na około 5-7 minut przed wyciągnięciem posypujemy wierzch startym żółtym serem.
Papryka faszerowana mięsem i kaszą
Kuskus zalewamy gorącym bulionem ok 1cm ponad kaszę.
Papryka faszerowana mięsem i kaszą
Poszatkowaną w kostkę cebulkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek przesmażamy na oleju.
Papryka faszerowana mięsem i kaszą
Papryki myjemy, odcinamy górną część i oczyszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem.
Papryka faszerowana mięsem i kaszą
Pieczemy przykryte czapeczka z papryki w 180 stopniach C do miękkości (około 30 minut).