Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takim farszem można nadziewać cukinię, kabaczki i patisony.

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

 

  • 4-5 szt papryki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 szkl ugotowanego ryżu
  • 25 dag pieczarek
  • 30 dag gotowanego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag utartego żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami
Mięso gotowane przemielić w maszynce. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać drobno pokrojone pieczarki i podsmażyć około 7-8 minut. Do cebuli z pieczarkami dodać mielone mięso, ugotowany ryż, roztrzepane jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Paprykę umyć, odciąć wierzchołki, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem.Posypać żółtym serem, przykryć kapturki, zawinąć w folię, ułożyć w brytfannie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Podawać z sałatą lub surówką.