Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Papryka faszerowana mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i zapieczona w piekarniku

Papryka faszerowana mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem mielonym
Cebulkę i czosnek obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na nim cebulkę z czosnkiem. Zdjąć z ognia, ostudzić. Mięso dokładnie umyć, zmielić w maszynce. Dodać cebulkę z czosnkiem , surowe jajko, oraz bułkę tartą. Z sera odciąć 3 plastry, resztę pokroić w kostkę. Pokrojony ser dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią. Wyrobić jednolitą masę. Paprykę dokładnie umyć, odciąć tzw. "kapelusze". Wydrążyć gniazda nasienne. Paprykę nafaszerować mięsem mielonym. Włożyć do piekarniku nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut. Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera, przykryć "kapeluszem". Piec kolejne 15 minut. Podawać gorące.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Cebulkę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Mięso zmielić, dodać cebulkę, jajko i bułkę tartą.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Dodać ser i przyprawy, wyrobić jednolitą masę.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Przygotowaną paprykę wypełnić farszem, zapiec.