Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Papryka faszerowana mięsem mielonym i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dzięki użyciu mięsa drobiowego a nie jak zazwyczaj wieprzowego danie jest lekkie i mniej kaloryczne.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i fetą

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem mielonym i fetą

 

  • 4 czerwone papryki,
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 15 dag fety,
  • 10 dag czarnych oliwek,
  • płaska łyżka ziół prowansalskich,
  • 3 ząbki czosnku, sól, pieprz,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • tłuszcz do wysmarowania formy i smażenia.

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem mielonym i fetą
Mięso z kurczaka mielimy w maszynce. Mieszamy z cebulą (kostka) i czosnkiem (przeciśnięty przez praskę). Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy na patelni aż mięso się ładnie zarumieni. Zaciągamy koncentratem. Dodajemy zioła. Smażymy jeszcze przez 5 minut.

Oliwki dzielimy na dwie części, ser kroimy w kostkę. Łączymy z mięsem. Umytą paprykę przekrawamy na 2/3 wysokości. Pozbawiamy ją pestek. Napełniamy farszem. Wkładamy do natłuszczonego naczynia. Przykrywamy górną częścią papryki.

Pieczemy przez pół godzinyw 180 stopniach C.

Tagi:

papryka