superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną paprykę możemy też dodawać do rolad mięsnych. Nie dość, że nada naszemu daniu intensywnych kolorów, to wzbogaci jego walory smakowe i odżywcze.

Papryka konserwowa

Składniki:

Papryka konserwowa

 

  • ( na 3 słoiki )
  • 3 papryki czerwone ( jeśli są małe to 4-5)
  • 6 krążków cebuli białej ( 2 krążki na słoik)
  • ziele angielskie ( 3 ziarna na słoik)
  • liść laurowy ( 1 szt na słoik)
  • gorczyca ( 1/2 łyżeczki na słoik)
  • pieprz młotkowany ( 1/4 łyżeczki na słoik)
  • 1 łyżka oliwy na słoik
  • Zalewa :
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa
Paprykę myjemy i kroimy w paski. Do umytych słoików wkładamy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, pieprz młotkowany i wciskamy paprykę. Do każdego słoika dajemy po 1 łyżce oliwy.

Przygotowujemy zalewę. W garnku mieszamy składniki zalewy i włączamy gaz,aby zalewa się tylko zagotowała. Zagotowaną zalewą napełniamy słoiki, zostawiając nieco pustej przestrzeni. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Słoki wstawiamy do pasteryzacji do większego garnka wyłożonego ściereczką dopiero kiedy woda w garnku będzie się gotowała.