Papryka marynowana

lena - Przepis na: Papryka marynowana offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Papryka marynowana
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na 5 minut, by ją sparzyć.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Papryka marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 (ziarenka ziela angielskiego na słoik)
  • gorczyca (kilka ziarenek na słoik)
  • olej (1 łyżka na słoik)
  • liść laurowy (1 liść na słoik)

Papryka marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na 5 minut, by ją sparzyć. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Wrzącą zalewą zalać słoiki i odwrócić słoiki do góry dnem.. Nie pasteryzujemy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Papryka marynowana (strona 1 z 2)  
anetka

anetka
offline

2008-09-16 16:55
Pyszna
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-09-13 09:25
Papryczki są przepyszne, w tym roku właśnie dostałem od rodziny większa ilośc papryki to wykorzystam przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
anetka

anetka
offline

2008-09-16 16:56
Borubar napisał(a):

Papryczki są przepyszne, w tym roku właśnie dostałem od rodziny większa ilośc papryki to wykorzystam przepis :)

Warto zrobić w zimę jak znalazł
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jolantar
gość

2008-09-18 02:14
a ile octu?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

IZa
gość

2008-09-28 21:50
A ten ocet 5% czy 10%?
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2008-09-29 10:37
IZa napisał(a):

A ten ocet 5% czy 10%?A ten ocet 5% czy 10%?

Ocet 10%.Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-29 21:56
do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
milla

milla
offline

2009-09-24 22:32
mniam-mniam:) do ulubionych!!!
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2008-09-18 23:17
tak jak w przepisie napisane 0,5 szklanki octu
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

andziulka
gość

2008-09-27 09:37
lena napisał(a):

tak jak w przepisie napisane 0,5 szklanki octu


a dlaczego nie pasteryzujemy? nie popsuje si e ta papryka?
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2008-09-27 16:37
andziulka napisał(a):

lena napisał(a):

tak jak w przepisie napisane 0,5 szklanki octu


a dlaczego nie pasteryzujemy? nie popsuje si e ta papryka?

Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje.W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje.
Skomentuj
Oceń:
0
Lenusia

Lenusia
offline

2009-10-14 15:44
lena napisał(a):

andziulka napisał(a):

lena napisał(a):

tak jak w przepisie napisane 0,5 szklanki octu


a dlaczego nie pasteryzujemy? nie popsuje si e ta papryka?

Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje.W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje.

Witam.
Ja nie wkładam papryki do wrzątku wcale bo póżniej może po zamarynowaniu odchodzić skórka z papryki,natomiast normalnie słoiki z papryką pasteryzuję. taka moja mała uwaga jeszcze...więcej gorczycy na słoik trzeba, w podanym przepisie jest trochę za mało i papryka moze być niewystarczająco twarda.:)Tak w ogóle to przepis jest dobry, Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
tadira1@wp.pl

tadira1@wp.pl
offline

2009-11-17 17:29
bardZo dobra-mało pracy-dobry efekt
Skomentuj
Oceń:
0
lucynako

lucynako
offline

2010-08-27 12:54
Znam ten przepis...tyle ,że ja przygotowuję zalewę od razu z olejem i najpierw w tej zalewie sparzam paprykę,a potem ją wlewam do słoików...ale papryka SUPER! -polecam :)
Skomentuj
Oceń:
0
DT

DT
offline

2011-02-18 00:54
po jakim czasie papryka jestgotowa do zjedzenia?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Papryka
Sałatka ogórkowo paprykowa Naleśniki nafaszerowane cukinią Papryka faszerowana mięsem i kaszą
Pieczone papryki z nadzieniem Leczo paprykowe Przetwory - papryka konserwowa
Zapiekanka makaronowa w czerwonej papryce Papryka faszerowana mięsem i ryżem Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
Papryka faszerowana Pikantne leczo z kukurydzą Krem z papryki - najprostszy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane