Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Papryka nadziewana feta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo ciekawy smak - polecam wszystkim, kochajacym poludniowe smaki... to smakuje jak maly urlop :)

Papryka nadziewana feta

Składniki:

Papryka nadziewana feta

 

  • Biala papryka (podłużne jasno zielone strąki)
  • ok.8-10 szt.
  • ser Feta - 200g
  • gotowe pesto zielone ze słoiczka
  • ocet winny - 2 łyżki stołowe
  • olej z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana feta
Paprykę umyć i dobrze osuszyć. Odciąć gniazda nasienne tak, aby powstał dogodny otwór do nadziewania. Ser Feta, pokroić w równe części - tyle ile mamy strąków papryki. Do każdej włożyć kawałek fety. Olej rozgrzac na patelni lub w szerokim garnku (powinny mieć przykrywkę) poukładać papryki. Na silnym ogniu obsmażyć je z 2-3stron - powstaną przy tym brązowe bąble. Przykrywac przy tym garnek lub patelnię odpowiednim przykryciem, bo bardzo pryska! Odstawić na chwilkę na bok, tłuszcz się uspokoi, wtedy ostrożnie przekręcić papryki. Po ostatnim prekręceniu zmniejszyc energię do minimum i przykryc przykrywka. Podusić tak ze 20 minut. 2-3 lyzki pesto wymieszac z octem i nałożyć na każdy strąk troche pesto. Dalej dusić pod przykryciem ok 10 minut. Gotowe. Do tego podajemy białe pieczywo. Sosik, który się przy tym wytworzy stanowi wspaniałe uzupełnienie smaku.