goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak nadziana papryka jest pysznym, zdrowym i oryginalnym daniem. Kaszę gryczaną, która jest głównym składnikiem nadzienia zastąpić można np. ryżem.

Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem

 

 

  • farsz:
  • kasza gryczana 1 1/2 szklanka
  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • cebula biała 1 sztuka
  • bulion warzywny 2 szklanki
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • przecier pomidorowy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem
Przygotowujemy nadzienie: fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy przyprawą i podsmażamy. 1 paprykę oraz cebulę kroimy i również podsmażamy. Całość łączymy z ugotowaną kaszą i doprawiamy do smaku. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem wymieszany z przecierem pomidorowym. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach.
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem
Mięso kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy przyprawą i podsmażamy
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem
1 paprykę oraz cebulę kroimy i również podsmażamy
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem
Całość łączymy z ugotowaną kaszą i doprawiamy do smaku.
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i kurczakiem
Nadziane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem wymieszany z przecierem pomidorowym.