Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Papryka nadziewana kaszą jaglaną z podsmażonymi pieczarkami i groszkiem. Pomysł na wegetariański obiad.

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami

 

  • 5 czerwonych papryk
  • 0,6 szkl kaszy jaglanej suchej
  • ok 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • ok 1 szkl mrożonego groszku
  • olej do smażenia
  • pół kostki bulionowej warzywnej
  • opcjonalnie młoda cukinia
  • garść bułki tartej
  • sól i pieprz
  • przyprawa uniwersalna do potraw

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Kaszę jaglaną opłukać na sitku najpierw zimną potem gorącą wodą. Zalać dwukrotnością wrzątku. Gotować 15-20 minut, a następnie odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie na kilku łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać starte na tarce pieczarki i mrożony groszek. Odparować z nadmiaru soku. Kaszę wymieszać z usmażonymi grzybami, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta. Farszem napełniać połówki papryki. Z wierzchu posypać je bułką tartą. Ułożyć połówki w żaroodpornym naczyniu. Między papryki wcisnąć pokrojoną w grube krążki cukinię. Podlać niecałą szklanką wrzątku z rozpuszczoną kostką warzywną. Zapiekać aż papryka będzie miękka.
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Pieczarki przed smażeniem starłam na tarce.
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Paprykę po opłukaniu podzieliłam na połówki.
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Połówki papryk napełniłam przyprawionym farszem.
Papryka nadziewana kaszą jaglaną i pieczarkami
Młodą cukinię pokroiłam w dość grube plastry.