elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryka nadziewana mięsem i ryżem.

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Składniki:

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

  • 25 dkg mielonego mięsa,
  • 5 dkg oleju,
  • 10 dkg cebuli,
  • papryka w proszku,
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego,
  • 5 dkg ryżu,
  • sól,
  • mielony pieprz,
  • 10 strąków świeżej (mrożonej) papryki,
  • butelka jogurtu,
  • 1-2 żółtka

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać paprykę w proszku i surowy ryż. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła. Do ostudzonej masy dodać mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką. Strąki papryki oczyścić z szypułek i usunąć gniazda nasienne. Łyżeczką nałożyć luźno masę do strąków. Strąki ułożyć w płaskim rondlu (1-2 warstwy, wlać szklankę wody i udusić do miękkości, stopniowo uzupełniając odparowaną wodę. Odlać płyn powstały w czasie duszenia papryki. Jogurt rozmieszać z żółtkiem, rozrzedzić ciepłym płynem, wymieszać, polać paprykę i rozgrzać (nie gotować!).