Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Papryka nadziewana risotto (Włochy)

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 955

Paprykę przekroić na polowy w ten sposób, by przy każdej połówce

Papryka nadziewana risotto (Włochy)

Składniki:

Papryka nadziewana risotto (Włochy)

 

  • 4 czerwone lub pomarańczowe papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża, drobno posiekana cebula
  • 350 g umytego ryżu arborio
  • około 15 nitek szafranu
  • 150 ml białego wina
  • 850 ml podgrzanego wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 50 g masła
  • 50 g startego sera pecorino
  • 50 g pokrojonego w kostkę, grubego włoskiego salami, np. felino
  • 200 g pokrojonego w plasterki sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana risotto (Włochy)
Paprykę przekroić na polowy w ten sposób, by przy każdej połówce pozostał ogonek. Następnie usunąć pestki. Paprykę ułożyć ciętą stroną do dołu na rozgrzanym grillu i opiekać, aż stanie się miękka, a jej skórka - czarna. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć na niej cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać ryż, szafran i podgrzewać około minuty, mieszając, aż ryż dokładnie połączy się z mieszanką cebulową. Powoli partiami dolewać wino i wywar. Następną porcję dolać wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po 15 minutach cały płyn powinien zostać wchłonięty. Jeśli ryż będzie nadal twardy, dolać trochę wody i gotować, aż zmięknie. Domieszać masło, ser pecorino i salami.
Risotto umieścić we wnętrzu połówek papryki, każdą połówkę pokryć plastrem sera mozzarella i zapiekać przez 4-5 minut na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąbelki powietrza. Podawać gorące.