Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Papryka nadziewana wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, soczysta nadziewana papryka

Papryka nadziewana wg Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka nadziewana wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana wg Elfi
Papryki myję i osuszam. Odcinam górną część "pokrywkę". Wydłubuję pestki z papryki. Ryż gotuję w osolonej wodzie ale nie do zupełnej miękkości - dobrze aby był lekko twardawy. Odciętą górną część papryki kroję w kosteczkę (oprócz ogonka oczywiście). Paprykę w środku smaruję delikatnie oliwą z oliwek najlepiej pędzelkiem i posypuję odrobiną bazylii. mięso mielone wrzucam do miski, Dodaję pokrojone pomidorki z puszki. Dodaję również pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulkę obieram i kroję w drobną kostkę i wraz z ugotowanym ryżem dodaję do mięsa. Lekko mieszam. Następnie dodaję sól, pieprz, bazylię, wbijam jajko i dodaję odrobinkę chili. Dokładnie mieszam i wkładam taki farsz do papryki. Można zrobić lekką górkę. Piekę w brytfannie w piecu, w temp 180C przez ok 30 minut aż mięsko się zetnie.
Papryka nadziewana wg Elfi
przygotowuję niezbędne składniki a ryż gotuję na miękko
Papryka nadziewana wg Elfi
przygotowuję farsz i uzupełniam nim papryki
Papryka nadziewana wg Elfi
papryki piekę w brytfannie przez ok 30 minut