Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam.

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą

Składniki:

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 10 dag ryżu basmati
  • 1 mała cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • pół łyżeczki suszonego koperku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cząber suszony według uznania
  • papryka ostra mielona według uznania

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )

Sposób przygotowania:

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą
1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.

3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.

5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.

6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy, aż się rozpuści.

8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.