haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowe i smaczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia

Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3

 

  • 2 duże czerwone słodkie papryki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 torebka ryżu
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę (można podsmażyć, ale ja dodałam surową), ryż ugotować. Fasolkę odcedzić na sitku. Wszystkie składniki połączyć (nie dodajemy jajka), doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Połówki papryki napełniamy mięsnym farszem, Na wierzch tak przygotowanego dania ścieramy żółty ser. Papryki dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Można je również zapiec w piekarniku lub upiec na grillu. Potrawę posypujemy zielenina i możemy podawać na różne sposoby: z pieczywem, z ryżem lub z ziemniakami i oczywiście z dowolną surówka. Danie nadaję się nie tylko na obiad, ale również na elegancka kolację. Smacznego!
Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3
Papryki kroimy na pół, oczyszczamy i myjemy
Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3
Łódeczki napełniamy przygotowanym według przepisu farszem
Papryka z mięsem i czerwoną fasolką 3
Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy