Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Papryka z mięsem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie brązowego ryżu, drobiowego mięsa i grzybów w papryce to najlepszy smak jesieni. A do tego sos ze świeżych pomidorów... pycha

Papryka z mięsem i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka z mięsem i grzybami

 

  • 6 średnich papryk czerwonych
  • 1,5 szkl brązowego ryżu (3 torebki)
  • 80 dag mięsa z udek kurczaka
  • 30 dag grzybów
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże cebul
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól. pieprz
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej (ja dałam vegeta natura)
  • olej

Sposób przygotowania:

Papryka z mięsem i grzybami
Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Marchewkę starkowałam na jarzynowej tarce. Włożyłam na rozgrzany olej, lekko podsmażyłam, włożyłam pokrojone grzyby i smażyłam ok.15 min. Brązowy ryż ugotowałam, ostudziłam.

Mięso drobiowe (użyłam z udek) zmieliłam na sitku z dużymi oczkami. Połączyłam ryż z usmażonymi grzybami i warzywami, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszałam.

Umytą i oczyszczoną paprykę nadziałam przygotowanym farszem. Ustawiłam w naczyniu żaroodpornym, podlałam niewielką ilością wody, włożyłam listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.

Wstawiłam do nagrzanego do 170*C piekarnika na 50min.
Papryka z mięsem i grzybami
Papryka faszerowana z mięsem i grzybami
Papryka z mięsem i grzybami
papryka faszerowana z mięsem i grzybami.